Au furat, dar au şi făcut câte ceva…

adi cranganu 5

Niciodată până acum nu mi-am închipuit că am atâţia prieteni pe Facebook care au grijă să fiu informat, mai în glumă, mai în serios, cu toate câte se întâmplă în jurul meu, mai aproape sau mai departe, mai demult sau mai recent. Aşa că, de când viaţa ni s-a mutat în online, am ajuns să mă uit la tot felul de filmuleţe, să citesc fel de fel de cugetări trimise în privat sau, mai rar, ce-i drept, lucruri care să mă mai şi pună pe gânduri.

De cele mai multe ori, recunosc, n-am răbdare să duc niciun mesaj până la capăt, aşa că pe la jumate, dacă văd că e ceva amuzant, trimit şi eu mozomaina aia cu dinţii rânjiţi, iar în rest le arăt pumnul strâns cu degetul mare în sus, semn că e OK, că mi-a plăcut ce mi-au trimis.

Într-o bună zi, nu demult, am primit un mesaj de la un prieten care mă bombardează în fiecare zi cu tot felul de prostioare. Ăsta era însă altfel decât cele cu care eram obişnuit. Şi poate nu m-aş fi aruncat cu atâta râvnă în lectură, dacă nu mi-ar fi atras atenţia prima frază. Titlul nu mi-l amintesc, dar fraza suna aşa: „Pe principiul «Au furat, dar au şi făcut câte ceva, să-i votăm iar!»”. Unele lucruri le ştiam, pe altele mi le-am amintit, iar câteva le-am aflat pentru prima oară.

Zicea acolo că România e cea mai bisericoasă ţară din Uniunea Europeană, pe locul întâi la numărul de biserici pe cap de locuitor, ceea ce ar explica într-un fel întunericul din capul nostru. Apoi, că suntem cea mai înapoiată ţară europeană, 45% dintre români neavând WC în casă, faţă de 2% în Europa. De asemenea, că România este ţara cu cea mai dură lege anti-arme din lume, singura care îşi ţine poporul complet dezarmat, motivând asta prin siguranţa populaţiei, dar este ţara cu cea mai mare corupţie din Europa, Curtea de Conturi arătând că din 15 miliarde de euro pe an achiziţii publice, 6,2 miliarde se fură.

Acolo erau trecute mai multe metehne, dar eu le-am reţinut doar pe cele care mi s-au părut mai interesante. De pildă, că România este ţara cu cel mai mic şomaj oficial din ultimii 25 de ani, în medie, dar este singura ţară unde 50% din familii declară că nu au niciun membru angajat, iar 25% din familii au doar un membru angajat. Tot aşa – zicea acolo –, suntem printre ţările cu cei mai mulţi absolvenţi de universitate din lume, dar suntem ţara cu doar două universităţi în Top 1000 – Universitatea din București pe locul 986 și Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, locul 987. România este ţara unde şcoala este susţinută gratuit până la sfârşitul liceului, dar este pe primul loc în Europa la şcolari analfabeţi – 30%, iar 42% dintre români cred că Soarele se învârteşte în jurul Pământului. Şi ultima chestie, România este ţara cu cel mai mare procent de insatisfacţie la adresa clasei politice; românii se plâng constant de corupţia şi incompetenţa politicienilor, dar suntem singura ţară unde nu a avut loc niciun miting anti-corupţie în ultimii 25 de ani şi unde participarea cetăţenilor la acţiuni anti-corupţie este minimă.

Aşa că haideţi la vot! Când o fi el…