În fiecare an, la 9 mai, este marcată Ziua Europei, o zi ce sărbătorește pacea și unitatea în Europa

La cinci ani de la încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial, ministrul francez de Externe, Robert Schuman, propunea plasarea producţiei de cărbune şi oţel sub controlul unei autorităţi comune, pentru a se controla în acest fel producţia de armament şi posibilitatea ca un viitor conflict militar să poată fi evitat, potrivit europa.eu. Propunerea este considerată a fi piatra de temelie a Uniunii Europene.

Dând curs apelului lui Robert Schuman, statele Beneluxului şi Italia s-au alăturat Franţei şi Germaniei şi, la 18 aprilie 1951, a fost semnat Tratatul de la Paris, care instituia Comunitatea Europeană a Cărbunelui şi Oţelului (CECO) între Germania, Franţa, Belgia, Italia, Luxemburg şi Olanda. La 25 martie 1957, aceste state au semnat Tratatele de la Roma, care instituiau Comunitatea Economică Europeană (CEE), cunoscută sub numele de Piaţa Comună, şi Comunitatea Europeană a Energiei Atomice (CEEA, astăzi EURATOM). Atât Tratatul de la Roma, cât şi Tratatul CEEA au intrat în vigoare la 1 ianuarie 1958.

Pe parcurs, procesul de integrare economică a fost acompaniat de procesul de integrare politică a statelor membre. Ulterior, acestui complex proiect de construcţie europeană i s-a alăturat Irlanda, Marea Britanie şi Danemarca (1973), Grecia (1981), Spania şi Portugalia (1986), Suedia, Austria şi Finlanda (1995), în 2004, noi zece state: Cehia, Ciprul, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Slovacia, Slovenia, Polonia şi Ungaria, în 2007, Bulgaria şi România şi în 2013, Croaţia.

În cadrul Consiliului European de la Milano, din 1985, s-a luat decizia ca serbarea Zilei Europei să aibă loc în fiecare an la 9 mai.

Săptămâna Națională a Voluntariatului revine anul acesta în mijlocul comunității din Reșița

Începând de luni, 10 mai, tinerii reșițeni dau stratul acțiunilor dedicate „Săptămânii voluntariatului, eveniment cu o vechime de 20 de ani. Centrul de Voluntariat Mansarda Reșița, Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Caraș-Severin și Primăria Municipiului Reșița au pregătit un program din care nu vor lipsi tradiționalele evenimente „Free Ocico“ și „Jurnalişti voluntari pentru o zi“.

„Chiar și anul trecut, când era carantină totală în țară, am marcat Săptămâna Națională a Voluntariatului, un eveniment major de tineret, cu activități experimentale online, care s-au bucurat de succes. Scopul acestui eveniment este acela de a mobiliza cât mai multe organizații și voluntarii cu care aceștia lucrează, pentru a sărbători împreună voluntariatul, pentru a atrage sprijinul comunității spre acesta și pentru a recunoaște public activitatea voluntarilor”, a declarat Daniela Lupșan, consilier pentru tineret în cadrul Direcției Județene pentru Sport și Tineret Caraș-Severin .

Săptămâna Națională a Voluntariatului, program:
10 mai, ora 10 – Fundaţia Humanitas Pro Deo: Jurnalişti voluntari pentru o zi
11 mai, ora 16 – Centrul de Tineret Mansarda: Workshop de ceramică
12 mai, ora 17 – Time Cafe: Free Ocico
13 mai, ora 17 – Centrul de Tineret Mansarda: Open door Mansarda
14 mai, ora 10 – Cheile Carașului: Descoperă tezaurul naturii
15 mai, ora 16 – Centrul Civic al Reşiţei: Tuci tutuci, hai în parc!

Muzeul caransebeşean şi-a îmbogăţit tezaurul de costume populare

În patrimoniul Muzeului Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă din Caransebeş a intrat recent un costum popular feminin din zona etnografică Valea Timişului, din comuna Teregova. Acesta este o donaţie, are o vechime de peste 60 de ani şi poate fi inclus în categoria „Tezaur”.

„Componentele costumului sunt ciupagul, opregul, laibărul, cătrinţa şi poalele. Ornamentele florale care se află pe mâna şi pe pieptul ciupagului se regăsesc şi pe poale. Cătrinţa şi laibărul sunt bogat ornamentate cu fir de mătase. Opregul se compune din două bucăţi, respectiv «petecul», cu ornamente florale, şi ciucurii, care sunt din mătase. Mâneca şi poalele ciupagului se termină cu o dantelă albă, cusută manual”, a spus muzeografa Ana Şoşoi.

Reșița va găzdui prima ediție a „Salonului de fotografie industrială“

TMK Reșița, în parteneriat cu Muzeul Cineastului Amator, organizează în perioada iunie-octombrie, “Salonul de fotografie industrială”, eveniment prin care se dorește marcarea celor 250 de ani de industrie siderurgică la Reșița, dar și 20 de ani de la înființarea TMK ( Compania Metalurgică de Țevi ).

Organizatorii și-au propus în fiecare lună câte o expoziție inedită, menită să aducă în atenție istoricul industrial la nivel local, național și internațional. Fotografiile vor putea fi admirate în casa de protocol TMK, lângă Casa Județeană de Pensii, accesul de vizitare fiind în fiecare weekend.

Accesul este gratuit, cu respectarea măsurilor de siguranță împotriva Covid-19. În măsura în care situația pandemică va permite, la expozițiile de fotografie se vor adăuga și alte evenimente cum ar fi proiecții de film.

Elita IT, în vizită la Reșița

Ioan Popa, primarul municipiului Reșița, și Romeo Dunca, președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, au fost astăzi gazdele unor specialiști de elită din industria IT. Cei doi au prezentat invitaților din mediul de business planurile de viitor ale municipiului și județului, oportunitățile și facilitățile pe care le creionează pentru a dezvolta zona de cercetare și inovare. Noile programe de finanțare din fonduri europene pot crea oportunități de investiții și dezvoltare de afaceri în domeniul digital, la Reșița.

“A fost o reală onoare pentru mine ca în ultimele două zile să fiu gazdă, alături de Romeo Dunca, pentru o delegație formată din antreprenori de top din industria IT. Vorbim despre unii din cei mai mari jucători din piața de profil, precum doamna Maria Metz – CEO NTT DATA România, Voicu Oprean – CEO AROBS, Bogdan Surdea – Country Director SYKES România, Alina Negru – General Manager Emerson Cluj, dar și a unor colegi din administrația locală cu cele mai bune rezultate din România, reprezentanți ai primăriei Cluj-Napoca”, spune primarul Ioan Popa.

“Îi mulțumesc domnului Călin Hințea, promotorul acestei întâlniri, decan al Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării de la UBB Cluj, cel care a lucrat la realizarea strategiei de dezvoltare a Clujului. Îi mulțumesc pentru sprijinul acordat, dar mai ales pentru că ne este partener în creionarea propriei strategii de dezvoltare pentru Reșița. Cu astfel de prieteni și colaboratori, am toată încrederea că putem duce Reșița și Banatul de Munte pe un drum al dezvoltării sustenabile”, a mai declarat edilul Reșiței.

O femeie a fost găsită decedată în apartamentul său din Reșița

În urmă cu puțin timp, pe Strada George Enescu din Reșița, a avut loc o intervenție a pompierilor militari cărășeni, în urma unui apel la 112. În urma cercetărilor la fața locului, pompierii au găsit o femeie de aproximativ 68 de ani decedată în apartamentul ei.

La fața locului au fost prezente trei echipaje ale Inspectoratului Județean de Poliție și unul al Serviciului Județean de Ambulanță. Martorii de la fața locului spun că femeia locuia singură, iar cea care a alertat autoritățile a fost fiica ei, care nu a reușit să intre în apartament, acesta fiind încuiat pe dinăuntru. Cauza decesului femeii nu se cunoaște încă.

Zile de credinţă şi cultură la Caransebeş

Catedrala Episcopală din Caransebeş va găzdui și anul acesta o serie de manifestări spiritual-culturale, prilejuite de sărbătoarea hramului. Duminica Tomii va fi ziua în care aceste evenimente vor debuta, la ora 9, prin oficierea Sfintei Liturghii de către un sobor de arhierei, preoți și diaconi, la finalul căreia va fi lansat albumul aniversar „Catedrala Episcopală din Caransebeș – mărturia unui vis împlinit”.

În aceeași zi, în curtea interioară a reședinței episcopale, începând cu ora 16, un cvartet de coarde al Filarmonicii Banatul din Timișoara și cvintetul Anatoly al Filarmonicii din Brașov vor interpreta piese din repertoriul național și internațional cu conținut divers, informează Episcopia Caransebeşului.

Cea de a XIV-a ediţie a Zilelor credinței și culturii va continua joi, 13 mai, cu Festivalul Coral „Miron Cristea”. La ora 15 va avea loc vernisarea expoziției „Armonii Cromatice 12” a grupului de artiști prezenți la Galeria de Artă „Corneliu Baba” a Casei de Cultură „George Suru” din Caransebeș. Începând cu ora 16, la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” din Caransebeș va fi susținut un recital muzical coral de mai multe ansambluri corale.

Cel de-al treilea eveniment cultural-artistic prilejuit de hramul Catedralei Episcopale „Învierea Domnului” va fi piesa de teatru „Micul prinț”, jucată duminică, 16 mai, de către elevii seminariști de la Seminarul Teologic „Episcop Ioan Popasu” din Caransebeș, la Casa de Cultură „George Suru” din municipiu.

Într-un format inedit va fi organizat anul acesta „Festivalul de poezie în grai bănățean” sâmbătă, 29 mai, în parteneriat cu „Asociația scriitorilor în grai bănățean” și cu „Ansamblul Timișul” din Timișoara, în curtea Centrului Eparhial.

Șirul manifestărilor din cadrul Zilelor credinței și culturii în Episcopia Caransebeșului se va încheia prin comemorarea eroilor bănățeni la crucea-monument de la Domașnea, joi, 10 iunie, la praznicul Înălțării Domnului. Vor participa la acest eveniment și Brigada 18 Cercetare Supraveghere „Decebal” din Timișoara, se mai arată pe site-ul Episcopiei Caransebeşului.

Claudiu Dolot, președintele ANPC, continuă munca de prevenție

Președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, Claudiu Dolot, împreună cu Vera Mitran, vicepreședinte al institutiei, au avut joi o întâlnire de lucru cu reprezentanți ai Organizaţiei Patronale a Retailerilor din România, RORETAIL. Discuțiile s-au axat pe tema etichetării produselor și a pachetelor promoționale.

“Este important să menţinem un climat echilibrat și predictibil în România, în beneficiul final al economiei şi al consumatorilor. Prin astfel de discuții constructive, susținem dialogul transparent şi deschis atât cu toate asociațiile profesionale şi de afaceri active pe piaţa românească, dar și cu specialiști. Ne dorim ca, împreună, să identificăm soluții eficiente și sustenabile, pentru viitor”, a spus Dolot.

Vaccinare fără programare în toate centrele din țară

Pentru a veni în sprijinul cetățenilor români și străini cu drept de ședere în România, Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) extinde modalitatea de înscriere la vaccinare, fără programare în platforma electronică.

Începând de sâmbătă, 8 mai, persoanele cu vârste de peste 60 de ani care doresc să se vaccineze și au documente de identitate valabile se vor putea prezenta direct la centrele de vaccinare, fără programare, pe tot parcursul intervalului orar de funcționare.  

Populația generală cu vârsta de până în 60 de ani care dorește să se vaccineze se va putea prezenta la centrele de vaccinare, după ora 14.00, fără programare, în vederea administrării dozelor de vaccin. Important de reținut este faptul că prezentarea persoanelor se poate realiza la orice centru de vaccinare, indiferent de tipul vaccinului administrat, iar imunizarea efectivă și timpul de așteptare pot fi condiționate de capacitatea centrului respectiv și de numărul persoanelor programate la vaccinare în acel centru.

Persoanele care optează pentru această modalitate extinsă de înscriere în procesul de imunizare vor fi înregistrate direct în Registrul Electronic Național al Vaccinărilor (RENV) și vor primi adeverința de vaccinare, conform procedurilor. În funcție de capacitatea de vaccinare a centrului și disponibilitatea dozelor de vaccin, vor fi eliberate bonuri de ordine celor care se prezintă direct la centrele de vaccinare.

                                                       

Campania gratuită de screening mobil pentru depistarea cancerului de col uterin continuă zilele acestea în Caraș-Severin

O campanie de screening mobil pentru depistarea cancerului de col uterin se desfășoară în această perioadă în localitățile mai izolate ale județului, astăzi, specialiștii fiind prezenți la Mehadia și Băile Herculane. Doamnele beneficiază de testare Babeș Papanicolau, în mod gratuit.

Izabella Petre, conferențiar universitar – Catedra de Obstetrică-Ginecologie – UMFT „Victor Babeș” Timișoara, șeful Secției de Obstetrică-Ginecologie II din cadrul unității spitalicești timișene ne-a informat că mâine, 8 mai, caravana va poposi la Iablanița, Globu Rău și Petnic, iar săptămâna viitoare sunt programete testări în Bozovici, Slatina Timiș, Ocna de Fier și Docnecea. „Prin acest test se pot observa leziuni precursoare cancerului de col uterin, în funcție de rezultate, doamnele vor fi îndrumate mai departe, pentru a primi medicație și pentru a fi ținute sub observație. Vom trimite toate rezultatele la comunitățile respective și acolo unde e cazul vom chema persoanele la consultație. În Caraș-Severin am colaborat foarte bine cu reprezentanții Direcției de Sănătate Publică, edili și medici de familie care se implică activ în această campanie“, a mai precizat Izabella Petre.

Pe măsură ce va fi actualizată lista localităților, vom reveni cu amănunte.

Caransebeşul, oraşul cu 80 de cai-putere

Astăzi, 6 mai, la fostul Târg de vite al municipiului s-a desfăşurat Expoziţia naţională de cai de rasă de la Caransebeş, la care au fost prezenţi aproximativ 80 de cai din mai multe zone ale ţării, de diferite rase. Acţiunea, la deschiderea căreia au participat primarul Felix Borcean şi administratorul public Florin Bogdea, se află la prima ediţie, fiind organizată de Primăria municipiului şi Casa de Cultură „George Suru”, în colaborare cu Asociaţia de Cultură şi Dezvoltare a Rromilor din Pipirig. Cele trei probe de concurs au fost dresaj, tracţiune şi frumuseţe.

„Am vrut să arătăm şi o altă parte frumoasă a Caransebeşului, aceea a animalelor pe care le creştem aici, de aceea am organizat această expoziţie, tocmai ca ele să fie văzute. Avem aici cai de rasă Frizian, Sânge-rece unguresc, Lipiţan, Ardenez, şi toţi au obţinut diplome la concursurile la care au participat. Ne-au onorat invitaţia crescători din Arad, Haţeg, Deva, Timişoara, Craiova, Târgu Jiu, Lugoj şi din satele din jurul Caransebeşului. Azi, aici, nu se vinde nici un cal, este o prezentare şi atâta tot”, a spus Coriolan Hudasco, zis Covaci, coordonatorul Asociaţiei de Cultură şi Dezvoltare a Rromilor din Pipirig.

Un cal masiv, numai muşchi, cu coamă bogată, atrage toate privirile. „Îl cheamă Bradu, e din rasa Ardenez, are 1.000 kg şi e în vârstă de şapte ani. Îl folosesc la pădure, la tras lemne. Valoarea de piaţă a lui Bradu este de 10.000 de euro”, ne-a spus tânărul proprietar din Zerveşti.

Managerul Casei de cultură, Ioan Cojocariu, a declarat că după această experienţă şi-ar dori să permanentizeze această acţiune, cu o frecvenţă lunară sau trimestrială.

Toţi cei prezenţi cu cai la expoziţie au primit diplome de participare, organizatorii oferind şi un număr de cinci cupe pentru cele mai frumoase şi mai bine dresate exemplare.

Pe ce au cheltuit partidele politice subvențiile în martie 2021

ExpertForum a realizat un raport pe baza datelor publicate de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) privind cheltuielile partidelor politice provenind din subvenții pentru luna martie.

Monitorizarea realizată pentru ianuarie și februarie scoate în evidență faptul că partidele politice au cheltuit cam 1/3 din sumele primite în fiecare lună, cu mențiunea că acestea pot păstra banii de la o lună la alta și nu trebuie să îi returneze nici la finalul anului, deci raportul este unul orientativ. Partidele au primit pentru luna martie suma de 11,285,100.38 lei, mai puțin decât în ianuarie și februarie, când au primit câte 19,843,634.81 lei. Pentru luna aprilie AEP a virat în conturile partidelor 13,695,601.59 lei.

Partidele au cheltuit mai mult ca lunile trecute, respectiv 7,8 milioane, comparativ cu 6.8 milioane în ianuarie și 6.1 milioane în februarie. Rasportul arată că Pro România a cheltuit mai puțin decât au primit. „Dacă ne raportăm la sumele primite în martie, PSD a cheltuit aproape toți banii (95%), USR aproape trei sferturi, iar celelalte partide aproximativ jumătate. PSD a avut cea mai mai creștere la cheltuieli, de la 2.7 milioane de lei în februarie la 4.1 milioane în martie. În schimb cheltuielile Pro România au continuat să scadă. Ca în lunile trecute, AUR nu a cheltuit decât pe comisioane bancare“, arată comunicatul emis de ExpertForum.

Procentele sunt similare cu cele din lunile anterioare, iar cea mai mare parte din bani, adică 53% s-a alocat către presă și propagandă. Apoi, partidele cheltuie 18% pe personal și 10% pe chirii și utilități pentru sedii. PSD rămâne campion la cheltuielile pentru promovare cu 2.6 milioane de lei, urmat de PNL cu 1.3 milioane de lei.

Modul în care cheltuie partidele politice banii ne arată că relativ puțini bani sunt investiți în dezvoltare. Cea mai mare parte se îndreaptă către achitarea unor servicii pentru reclamă și personal, iar consultanța politică, studiile sociologice, plata unor experți sau orice alte activități de dezvoltare nu sunt foarte vizibile în bugetele partidelor plătite din subvenții. USR este singurul partid care a finanțat lunar studii sociologice, cu aproape 1000 de euro, alte cheltuieli de acest fel fiind înregistrate în ianuarie de PSD și PNL (aproape jumătate de milion de lei).

Raport realizat în cadrul unui proiect finanțat de Bureau of International Narcotics and Law Enforcement Affairs (INL), implementat de Expert Forum în parteneriat cu CEELI Institute și International Foundation for Electoral Systems (IFES).

Accident în cartierul Muncitoresc din Reșița, două persoane au nevoie de îngrijiri medicale (UPDATE)

În urmă cu puțin timp, un accident de circulație s-a produs în cartierul Muncitoresc din Reșița, cu implicarea a patru autoturisme, din care trei parcate. Potrivit Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență Caraș-Severin, se acționează la fața locului cu două ASAS și o ambulanță SMURD. Două persoane au nevoie de îngrijiri medicale (traumatisme ușoare).

UPDATE, ora 18.00

Conducătorul auto responsabil de accident, în vârstă de 44 de ani, din Reșița, a fost testat cu etilotestul, rezultatul fiind negativ. Din primele cercetări rezultă că acesta circula din direcția centru către cartierul Muncitoresc, pe banda a doua. La intersecția semaforizată cu străzile Oituz, Castanilor și Călărașilor, a pierdut controlul volanului și a intrat în coliziune cu un autoturism aflat pe marginea drumului, care a fost poiectat în alte două mașini, acestea fiind și ele parcate regulamentar.

Atât șoferul, cât și pasagerul din dreapta, un bărbat de 30 de ani, au fost transportați la Spitalul Județean Reșița. Polițiștii au deschis un dosar de cercetare pentru vătămare corporală din culpă.

„Primăvară, primăvară, acum ce cânt iară“, spectacol folcloric on-line susținut de Orchestra „Virtuozii Semenicului“

Consiliul Județean Caraș-Severin, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Caraș-Severin (CJCPCT C-S) și Teatrul de Vest Reșița organizează astăzi, ora 18.00, spectacolul folcloric on line „Primăvară, primăvară, acum ce cânt iară“, acțiune care face parte din proiectul “Mândru mi-s că-s bănățan”.

Transmisiunea se va face din sala de spectacole a Teatrului de Vest Reșița și va putea fi urmărită pe pagina de facebook a Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Caraș-Severin (CJCPCT C-S)

În program: Orchestra „Virtuozii Semenicului“ a CJCPCT C-S cu suite noi de orchestră din Banatul de Munte, Banatul de Pustă și Bihor. Reșițenii îi vor putea revedea pe Adrian Marinescu – taragot, sopran, Răzvan Vaida – vioară, Toma Tudor – saxofon, Marian Duțu – vioară, Costel Florea (Pițigoi) – saxofon, fluier, Petrică Vița – recital – taragot, Solist vocal: Ramona Vița – recital doine și jocuri din Banat.

„America Mică“ din Caraș-Severin, tot mai aproape de cel mai ambițios proiect de restaurare

Voluntarii care doresc să participe la cel mai abițios proiect de restaurare a zonelor rurale, „Color the Village“, ediția 2021, pot completa actele de înregistrare. De această dată, zeci, chiar sute de voluntari vor ajunge la Ilidia, satul din județul nostru cunoscut și sub denumirea de „America Mică“. Aici se va lucra la restaurarea a 30 de fațade, cu porțile și ferestrele lor frumoase, pentru a le reda strălucirea de altădată. Voluntarii pot opta să participe la una sau mai multe zile de eveniment, iar experiența în construcții nu este obligatorie. Pentru fiecare casă vor fi organizate echipe de minim 5-10 persoane, coordonate de un voluntar cu experiență și fiecare va avea o contribuție importantă pentru reușita renovării într-un timp atât de scurt.

Reprezentanții Asociației Acasă în Banat a selectat deja casele care vor intra în proiect, iar lucrările se vor desfășura în perioada 17 – 19 iunie 2021. Color the Village se află deja la a treia ediție, în anii precedenți voluntarii Asociației Acasă în Banat au intervenit la Eftimie Murgu, județul Caraș Severin (în 2020) și la Racovița, județul Timiș (în 2020). Proiectul este unic în România, cu un timp extrem de scurt de implementare și o mobilizare uimitoare a comunității locale și a voluntarilor.

Iohannis, rating uriaș în fosta URSS

Liniștea sărbătorilor pare la fel, an de an. Cu o săptămînă înainte, fie catastrofe, fie război, epidemie, nenorociri, toată suflarea intră, așa, într-un fel de amorțeală hipnotică generată de automatismele de peste ani: cumpărături – singura activitate mai animată! –, curățenie, cadouri, pregătirea mesei, mîncatul ca porcul, colicile de după! Politicienii, escrocii, curvele și bombardierii pozează în personaje biblice și te umplu cu balele bunătății. Televizorul seamănă cu o mașină de spălat: clăbucii bunătății se revarsă precum Devalul… Iohannis nu face excepție!

După ce a jucat cîțiva ani în serialul – prost! – PAS CU PAS, actorașul Klaus nu prea mai face rating. L-au mai distribuit în cîteva reclame, în care spunea: spălați-vă pe mîini sau PNL e cel mai tare… Mamă, ce am mai rîs! Penibil! Se vedea pe fața lui dezgustul pentru astfel de roluri, minore, dar, ce să-i faci, un parizer trebuie să mănînce toată lumea, și pentru unul de calitate, Klausi e în stare de orice! Chiar și de meditații!

Nu despre rolișoarele din clipurile cu Sărbători fericite sau 1 Mai… bla, bla, vreau să scriu, ci despre ultima conferință de presă în care KWI și-a exprimat preocuparea… Problema e că atît de preocupat a fost KWI, încît ne-a transmis-o și nouă, celor cîțiva privitori ai micilor ecrane și specialiștilor de la Ambasada rusă!

Aflăm din gura președintelui de țară – nu de bloc, nu de colhoz – că România a subvenționat cu 100.000 de euro manifestațiile anti-prezidențiale din Belarus! Pardon? Eu nu am putut da înapoi, dar, cu siguranță, rușii de la ambasada din București au făcut-o! Deci, da, România a subvenționat cu 100.000 de euro mișcări subversive în altă țară! Adică, ce reclamă oficialii unor țări lovite de revoluții colorate și primăveri, și negat cu vehemență de TOATE autoritățile statale ale democrațiilor consolidate și osificate, este dat pe coș de KWI cu nonșalanța meditațiilor pentru clasa a 4-a! I-a fost greu să explice că România a donat 100.000 de euro într-un fond pentru democrație care alimenta conturile unor ong-uri, care finanțează mișcările de protest pro-democrație etc. În condițiile în care președintele este diriguitorul și garantul politicii externe a României, e clar că Iohannis știe ce spune! Chiar dacă ceea ce spune ne poate costa, pe plan extern, nu doar în relația cu Belarusul, dar și cu aliații actuali! Prea mult, prea complicat, prea peste mînă! Varianta scurtă – și corectă! – a fost rostită cu curaj așa cum stă bine unui personaj de film: România a finanțat răscoala din Belarus împotriva președintelui Lukașenko care, ne place nouă sau nu, conduce oficial țara rușilor albi!

Cu această declarație, cu siguranță KWI a făcut rating în fosta Uniune Sovietică! Aștept cu încredere și nerăbdare să ne spună Klausi cine și cu cît a finanțat mitingurile cu mii de oameni împotriva PSD, cine și cu cît a finanțat mitingul diasporei din 10 august, cine și cu cît a finanțat chiar Revoluția din decembrie 1989! Numai așa va putea rămîne în istorie!

În Reșița se redeschid terenurile de sport multifuncționale

Terenurile multisport de pe raza municipiului Reșița se redeschid începând cu 10 mai 2021. Anunțul a fost făcut de primarul Ioan Popa. Terenurile dispun de suprafețe de joc modulare, unice în România. Pentru a evita situațiile din trecut, când s-a constatat utilizarea improprie și deteriorarea repetată a suprafețelor de joc, folosirea terenurilor se va putea face doar prin închiriere, pe bază de autentificare cu datele personale ale utilizatorilor.

Persoanele ce doresc să închirieze terenurile pot accesa site-ul www.primariaresita.ro, trebuind apoi să își creeze un cont de utilizator pe platforma www.agrement.primariaresita.ro. Suprafețele de joc disponibile sunt următoarele:

Parcul Siderugistului:

  • un teren baschet cu suprafață de joc modulară;
  • un teren pentru fotbal, fotbal american, rugby, tenis cu piciorul sau volei cu suprafață de joc din gazon sintetic;

Parcul Tricolorului – teren de baschet cu suprafață modulară;
Strada Retezat – teren de baschet cu suprafață modulară.

Orarul de funcționare este de luni până duminică, între orele 9:00 și 22:00. Tarifele pentru folosință sunt: între 09:00 – 18:00 – 20 lei/ora, iar între orele 18:00 – 22:00 – 30 lei/ora, transmite Primăria Reșița.

Primarul Gheorghe Roma îndeamnă la vaccinare

Primarul din Slatina-Timiș, Gheorghe Roma, îi îndeamnă pe locuitorii din comuna sa se înscrie pentru vaccinarea anti-coronavirus.

“Având în vedere posibilitatea de vaccinare anti-covid, fără programare prealabilă, adresăm o rugăminte și un îndemn cetățenilor din comuna Slatina-Timiş și celor din localitățile învecinate, persoane care încă nu s-au vaccinat, să vină la centrul medical din Slatina-Timiş pentru vaccinare. Subliniem faptul că vaccinarea rămâne singura modalitate prin care putem învinge pandemia și prin care este posibilă revenirea cât mai rapidă la normalitate”, spune Gheorghe Roma, primarul comunei.

Un nou deponeu pentru materialele rezultate din construcţii, la Caransebeş

În şedinţa de la sfârşitul lunii trecute, consilierii locali caransebeşeni au aprobat cu unanimitate de voturi proiectul de hotărâre privind darea în folosinţă gratuită către Transal Urbis a unui teren în suprafaţă de 20.431 mp, pentru a fi transformat în staţie de sortare şi depozitare temporară a deşeurilor rezultate din construcţii.

Depozitul vechi, de la fosta balastieră CROSI, s-a degradat, a explicat consilierul personal al primarului, Mihai Minea, iar pe noul teren, amplasat la Jupa, în vecinătatea Staţiei de epurare, vor putea fi duse de acum materialele rezultate din construcţii, resturi de mobilă etc.

Durata pentru care Transal Urbis are drept de folosinţă asupra acestui teren este de 4 ani.

Se prelungește termenul de primire a actelor pentru instalarea tinerilor fermieri din diaspora

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale anunța prelungirea sesiunii de primire a cererilor de finanțare pentru submăsura 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri” dedicată celor din diaspora, până la data de 5 iulie 2021, ora 16.00.

Alocarea financiară pentru această sesiune continuă este de 20 milioane de euro. Până în prezent au fost depuse 172 de proiecte a căror valoare însumează 6,9 milioane euro. Până la atingerea plafonului de depunere a proiectelor, mai sunt disponibile fonduri în valoare de 23 milioane euro.

Finanțarea se acordă tinerilor fermieri sub formă de sumă forfetară în două tranșe: 75% din cuantumul sprijinului la semnarea Contractului de finanțare și 25% din cuantumul sprijinului în funcție de implementarea corectă a Planului de Afaceri, fără a depăși trei ani (cinci ani pentru exploatațiile pomicole) de la semnarea Contractului de finanțare.

Ştirile la viteza internetului

Exit mobile version