Alianţa USR PLUS şi Dan Barna se opun tăierii ilegale a pădurilor

BARNA Păduri

Dan Barna, reprezentatul Alianței USR PLUS la alegerile prezidențiale, este primul candidat care a inclus în programul său mediul. Dreptul românilor la un mediu sănătos trebuie să fie garantat prin Constituție. Mediul reprezintă o investiție în viitorul României. Stoparea tăierilor ilegale a pădurilor, programul național de reîmpăduriri și protejarea resurselor de apă curată vor face parte din Strategia Națională de Apărare a Țării nu doar declarativ, ci și prin acțiuni concrete.

Dan Barna declară că va acționa la oprirea tăierilor ilegale de lemn, considerându-l o resursă strategică a țării.

Candidatul USR PLUS precizează în programul său: „Voi susține dezvoltarea unui sistem complet de monitorizare și control pentru tăierile de pădure, prin reactivarea aplicației Inspectorul Pădurii și mecanisme de trasabilitate a masei lemnoase, de la tăiere și până la punctul de exploatare. Lemnul este o resursă strategică iar pădurile fac obiectul securității naționale a României, prin urmare combaterea fenomenului tăierilor ilegale va fi tratată cu prioritate în CSAT.

Protecția mediului reprezintă, în egală măsură, o diminuare a corupției. În jurul resurselor naturale se vehiculează sume uriașe care alimentează corupția, sute de milioane de euro anual. Protejând mediul se reduc substanțial sursele de corupție cum sunt valoarea lemnului exploatat ilegal, retrocedările ilegale de păduri sau tranzacțiile obscure cu certificate verzi.”

Aceste măsuri vin cu beneficii pe termen mediu și lung pentru județul Caraș-Severin, cel de-al doilea județ ca suprafață împădurită din țara noastră:

Stoparea tăierilor ilegale din Caraș-Severin va contribui la reducerea evaziunii fiscale în județ.

Stoparea tăierilor ilegale va impulsiona o mai bună și corectă utilizare a lemnului prin prelucrarea superioară în unități de producție mică, de familie.

Dezvoltarea capacităților mici de prelucrare superioară a lemnului, în mediul rural.

Stoparea tăierilor aprobate de Romsilva în Parcurile Naționale va genera dezvoltarea turismului în toate localitățile din jurul ariilor protejate și va aduce bunăstare tuturor locuitorilor.

Interzicerea exploatărilor în Parcurile Naționale din Caraș-Severin va crea mecanismul pentru acordarea compensațiilor pentru proprietarii privați.

„Mă voi implica direct, prin CSAT, în oprirea tăierilor ilegale și instituirea unui program național de reîmpădurire a terenurilor pe care s-au făcut tăieri ilegale, gestionarea eficientă a pădurilor și a ariilor protejate, cu respectarea întocmai a tratatelor internaționale și a directivelor europene legate de protecția mediului”, concluzionează Dan Barna.