8 aprilie – Ziua Internațională a Rromilor

Ziua Internațională a Rromilor, eveniment dedicat recunoașterii culturii, istoriei și drepturilor milioanelor de rromi din toată lumea, este celebrată astăzi, 8 aprilie.

În urmă cu 50 de ani, la Londra era organizat primul Congres Internațional al Rromilor, între 7 și 11 aprilie 1971, cu scopul de a sărbători cultura rromă. În timp, a fost adoptat un imn propriu al națiunii transfrontaliere rrome și un drapel simbolic, ca elemente pentru identitatea etno-culturală și lingvistică.

De-a lungul timpului, rromii s-au confruntat cu provocări precum sclavia, holocaustul, asimilarea forțată în timpul regimului comunist, care au generat efecte socio-culturale inclusiv în spațiul românesc.

Cu prilejul Zilei Internaționale a Rromilor, Inspectoratul Școlar Județean Caraș-Severin reamintește că „procesul de incluziune a rromilor presupune eforturi susținute din partea tuturor actorilor relevanți, atât la nivel statal, cât și la nivel național. Îndemnăm, pe această cale, la asumarea responsabilității comune de a înlătura prejudecățile și de a lupta împotriva discriminării și acțiunilor extremiste cu caracter etnic sau rasist”. (Foto: vocearomilor.ro)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

three × four =