30 de ani de la proclamarea Zilei mondiale a libertăţii presei

libertatea presei evz.ro

În fiecare an, la data de 3 mai, în întreaga lume este marcată Ziua Mondială a Libertăţii Presei, proclamată de către Adunarea Generală a ONU în anul 1993, în urma unei recomandări adoptate în cadrul celei de-a XXVI-a sesiuni a Conferinţei Generale a UNESCO, din anul 1991.

Asociația Jurnaliştilor din Belarus (BAJ) a fost desemnată laureată a Premiului Mondial pentru Libertatea Presei UNESCO/Guillermo Cano 2022, la recomandarea Juriului Internațional de profesioniști din mass-media. Ceremonia de premiere a avut loc pe 2 mai la Punta Del Este, Uruguay.

Acordat anual, cu ocazia Zilei Mondiale a Libertății Presei, Premiul este marcat de o ceremonie globală iar câștigătorului i se oferă suma de 25.000 USD și este finanțat de Fundația Guillermo Cano Isaza (Colombia), Fundația Helsingin Sanomat (Finlanda), Namibia Media Trust (Namibia) și Fundația Democracy & Media Stichting (Țările de Jos).

Asociația Jurnaliştilor din Belarus (BAJ) a fost înființată în 1995 ca o asociație nonguvernamentală, cu scopul de a promova libertatea de exprimare și jurnalismul independent în Belarus. Reunește peste 1300 de jurnaliști asociați și este membră a Federației Internaționale a Jurnaliștilor (IFJ) și a Federației Europene a Jurnaliștilor (EFJ).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

five + 11 =