Oraviţa a ajuns în runda finală pentru titlul de „Capitala Tineretului din România”

adr oravita

Oravița, Ploiești și Vaslui sunt orașele care merg mai departe în finala competiției „Capitala Tineretului din România”, în urma încheierii primei etape de jurizare, unde au candidat Bistrița, Oravița, Ploiești, Râmnicu Vâlcea și Vaslui la acest titlu pentru anul 2024. Din data de 12 iulie începe cea de-a doua rundă, în care orașele finaliste trebuie să își dezvolte dosarul de candidatură până la 31 august. Orașul câștigător va fi anunțat la Cluj-Napoca, în 17 septembrie, în cadrul Summit-ului Tinerilor, şi va primi un premiu în valoare de 50.000 de euro, acordat de Banca Comercială Română (BCR) deţinând titlul de „Capitala Tineretului din România” în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2024.

Programul „Capitala Tineretului din România” funcționează pe principii similare cu Capitala Europeană a Tineretului – titlu deținut de Cluj-Napoca în 2015 – și a fost inițiat de către Consiliul Tineretului din România, Federația Tinerilor din Cluj, Grupul PONT și Banca Comercială Română (BCR). Prima ediție a avut loc în anul 2016, iar primul oraș din România care a purtat acest titlu a fost Timișoara, urmat de Bacău, Baia Mare, Iași, iar în prezent, Constanța poartă acest titlu.

Capitala Tineretului din România este un program-cadru de tineret, creat la nivel național, ce funcționează pe principii similare cu cele ale Capitalei Europene a Tineretului (European Youth Capital – www.europeanyouthcapital.org). Programul le permite organizațiilor de și pentru tineret să promoveze temele importante pentru categoria socială pe care o reprezintă și ajută autoritățile locale să-i identifice problemele și să atragă investiții publice și private pentru rezolvarea acestora și dezvoltarea ecosistemelor de sprijin.

Anual, un oraș din România primește, în urma unui concurs de concepte, titlul de Capitala Tineretului din România și este sprijinit financiar, respectiv prin formare și consultanță, în pregătirea și implementarea inițiativelor din dosarul de candidatură. 

Cu fiecare oraș care va deține titlul de Capitala Tineretului din România, acest cadru se va transforma într-unul cu impact național, cu beneficii pe termen lung asupra țării noastre. Astfel, Capitala Tineretului din România poate deveni cel mai eficient instrument de mobilizare a resurselor locale existente pentru o mai bună dezvoltare economică și socială, bazată pe nevoile și obiectivele reale ale tinerilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

15 − 2 =