Dan Agache: „Interesele lor nu vor corespunde niciodată sau aproape niciodată cu cele ale țugulanului de rând“

OANA CU AGACHE Copie

Chiar dacă a făcut un pas lateral în ultimul timp, din motive obiective, cunoscutul ziarist reșițean Dan Agache continuă să privească cu interes ceea ce se întâmplă astăzi pe scena politică românească. Și nu doar să privească, ci să ia atitudine față de derapajele actualei puteri.

Articolul de față este un exemplu în acest sens.

„De mai bine de 30 de ani, agenda cetățeanului e cu totul alta decât cea a clasei politice. În timp ce noi, prostimea, am dori  ca ei, aleșii, să se ocupe de stoparea defrișărilor ilegale, oprirea înstrăinării terenurilor agricole și a resurselor naturale, o viață relativ decentă, un sistem sanitar funcțional și unul educativ menit să elimine inclusiv analfabetismul funcțional, ei au cu totul altceva în minte și desigur, în agenda personală, de grup, ori de partid.

Acum vor alegerea primarilor într-un singur tur, după care se răzgândesc în decurs de doar două legislaturi și solicită revenirea la alegerea în două tururi. Așa e democratic. Păi bine fraților dar atunci nu era? Acum vor anticipate. Ce mai contează recomandările Comisiei de la Veneția, alea sunt…pentru fraieri, pentru opoziție să poată face tam-tam, nu pentru noi, cei care suntem la putere. Ce mai contează că blocăm țara pentru aproape o jumătate de an. Acum este momentul pentru că suntem pe val.

Prezidentul Iohanis e cel care, în urmă cu șase luni, acuza PSD-ul că acaparează toată puterea: Guvern, Parlament și mai voia și Președinția. Urât din partea lor și nedemocratic pe deasupra. Acum însă se dau de ceasul morții că Executivul nu-și poate pune în aplicare programul de guvernare pentru că nu are susținere parlamentară. Pe bune? După ce a trecut prin cel mai democratic for al unei nații precum gâsca prin apă o serie de legi și modificări de legi, inclusiv de natură juridică, prin asumarea răspunderii? A, sau poate îi deranjează că nu au majoritatea parlamentară în mâinile unui singur partid. Posibil. Posibil sa ia în calcul și scăderea popularității până la toamnă, ca urmare a guvernării actuale. Orice e posibil, dar doar pentru ei.

Până la urmă dacă vom avea sau nu alegeri locale într-un singur tur ori în două, dacă vom avea anticipate, ori la termen, bucuroși le-om duce toate, vorba poetului de care ne amintim tot mai rar. Un lucru e însă cert: alegătorul s-a cam săturat de politicieni. Ar mai vrea și oameni politici în fruntea acestei țări măcinată de ură, discordie, hoție de sus și până jos. Ar fi de dorit ca cei mari să-și coboare privirea și spre interesul celor mici; spre nevoile lor.

Interesele lor nu vor corespunde niciodată sau aproape niciodată cu cele ale țugulanului de rând. Ar trebui să nu uite totuși că noi suntem cei care îi plătim cu 7.000 de euro pe lună, să ne explice cum se poate trăi cu 700 de lei, tot într-o lună. Bravos națiune, halal să-ți fie!“

Dan Agache