Editorial

Selly, geaca roşie şi firul roşu

Published by
MARIO BALINT

Despre Kim Jong-un de “Bielorusia” numai ce scrisăi, recent. Dar tupeul minților încinse și sfidătoare mă face să revin. Pe scurt, știți deja, Koreea de Nord din Europa a deturnat un avion irlandez ca să aresteze un vlogger, sau jurnalist anti-regim, care a trecut bine de tot linia roșie a siguranței naționale, în accepțiunea Belarusului și, deocamdată, a legislației internaționale. E ca și cum vloggerul Selly ar fi îmbrăcat geaca roșie, sau costumul de schi de la DIA, și ar fi ieșit în fruntea manifestanților din 10 august, pe tractoare, zilele acestea! Acuma, toate informațiile lansate în piață și la care cetățeanul de rînd are acces reprezintă sau dezinformări, sau propagandă. Întotdeauna, în aceste situații inteligente, informația stă, undeva, ascunsă și, în schimb, se face exces de deontologie, se vorbește de dictatură, drepturile omului, dreptul la liberă exprimare etc. De acord!

Informațiile din piață sînt sterpe. Belarusul dă asigurări că a acţionat în mod legal interceptînd un zbor comercial, în urma unei alerte cu bombă, şi respinge acuzaţii ale unor europeni, potrivit cărora Minskul a deturnat un avion aparţinînd Ryanair cu scopul de a-l aresta pe opozantul belarus Roman Protasevici, care se afla la bord.

Autorităţile belaruse au transmis echipajului zborului Ryanair că avionul lor avea la bord un dispozitiv explozibil şi i-au „recomandat” să aterizeze la Minsk, potrivit transcrierii discuţiei între pilot şi turnul de control publicate marţi, relatează AFP. „Avem informaţii de la serviciile speciale care afirmă că o bombă se află la bord şi că ea poate fi activată deasupra Vilniusului”, indică această transcriere în engleză, difuzată de departamentul de transport aerian al Ministerului Transporturilor din Belarus. „Puteţi repeta acest mesaj?”, răspunde pilotul, căruia apoi i se confirmă informaţia. Transcrierea acestei discuţii cu turnul de control atestă că acesta a recomandat cu insistenţă o aterizare la Minsk. Atunci cînd pilotul a întrebat de la cine vine „recomandarea”, controlorul de zbor a răspuns: „Sînt recomandările noastre”.

Într-un comunicat, Ministerul belarus al Transporturilor a repetat marţi că este vorba despre un e-mail semnat de organizaţia palestiniană Hamas, în care se afirmă că bomba va exploda deasupra Vilniusului dacă Uniunea Europeană va continua să susţină Israelul.

Şeful forţelor aeriene belaruse, care au interceptat acest zbor cu un avion de vînătoare Mig-29, a afirmat luni că echipajul a luat decizia „fără ingerinţă externă” şi că zborul Ryanair ar fi putut să aterizeze în Ukraina sau Polonia. Belarusul a invitat mai multe organizaţii internaţionale să stabilească „circumstanţele” incidentului. Departamentul pentru transport aerian din cadrul Ministerului belarus al Transporturilor a anunţat că a invitat să efectueze cercetări în acest sens Asociaţia Internaţională a Transportului Aerian (IARA), Organizaţia Aviaţiei Civile Internaţionale (OACI), care ţine de ONU, precum şi autorităţile americane şi ale Uniunii Europene.

După aterizarea avionului la Minsk şi verificarea sa amănunţită, acesta a decolat din nou spre Lituania.

Între timp, poliţia belarusă i-a arestat pe opozantul Roman Protaseveci, un jurnalist de opoziţie în vîrstă de 26 de ani, şi pe prietena sa Sofia Sapega, care se aflau la bord. Numeroşi responsabili din Occident cred că întregul incident a fost orchestrat.

Reținerea lui Protasevici a fost anunțată pe Telegram de Departamentul Ministerului de Interne pentru Combaterea Corupției și Criminalității organizate, printr-un mesaj în care se arată că: “Fondatorul canalului Nexta Telegram, Protasevici, a fost reținut pe aeroportul din Minsk”.

Cine este Roman Protasevici? Un jurnalist co-fondator al canalul Nexta de pe rețeaua de socializare Telegram, declarat “extremist” de către Curtea Supremă din Belarus, la data de 20 octombrie 2020. Alături de partenerul său, Stepan Putilo, Roman Protasevici a fost acuzat de organizarea de revolte și instigarea la ură socială. În februarie 2021, autoritățile din Belarus au trimis Poloniei o cerere de extrădare pe numele celor doi, după ce Comitetul de Securitate al Statului de la Minsk i-a inclus pe lista persoanelor implicate în acte de terorism.

Protasevici și Putilo au fondat canalul Nexta în 2015, initial pe YouTube, ulterior pe Telegram, fiind cunoscut ca unul dintre cele mai vocale canale media anti-Alexandr Lukaşenko.

Nexta își mutase sediul în Polonia, de unde a sprijinit protestele opoziției din Belarus împotriva regimului Lukașenko. Ca ziarist bătrîn, mă întreb dacă cele două milioane de urmăritori ai Nexta erau suficienți pentru asigurarea cheltuielilor redacției lui Protasevici?!

Potrivit legilor din Belarus, Protasevici riscă o pedeapsă cu închisoarea de pînă la 15 ani.

Deturnarea avionului a provocat un val de indignare şi Uniunea Europeană a decis să-şi închidă spaţiul aerian avioanelor belaruse pentru a pedepsi regimul preşedintelui Aleksandr Lukaşenko.

Liderii Uniunii Europene au convenit asupra impunerii unor sancţiuni suplimentare împotriva țării, inclusiv economice, au solicitat companiilor aeriene din statele membre să evite spaţiul aerian belarus şi au autorizat demersurile vizînd interzicerea accesului companiilor aeriene din Belarus la spaţiul aerian şi aeroporturile europene, a declarat un purtător de cuvînt al UE.

Minskul respinge ”acuzaţii fără fundament” ale unor ţări europene, pe care le acuză, la rîndul său, de faptul că ”politizează” incidentul.

Deocamdată, ce se întîmplă în Belarus este grav deoarece reprezintă deschiderea în cunoştinţă de cauză de către Lukaşenko a unei situaţii de criză maximă pentru o țară agresată şi cu existenţa economică primejduită de sancţiunile occidentale.

Dacă acceptăm că respectăm suveranitatea unui stat – oricare ar fi acesta – admitem că reținerea jurnalistului Roman Protasevici a fost produsă după legile în vigoare din Belarus, pe care le putem critica, în baza unei sentințe a Curții Supreme din Belarus, pronunțate la 20 octombrie 2020.

Cauza invocată, cea a primirii de către controlorii de la sol a unui mesaj care anunţa prezenţa unei bombe în avionul respectiv, dădea într-adevăr autorităţilor din Belarus dreptul de a ordona ridicarea de la sol a unui avion de vînătoare pentru a obliga avionul suspectat să aterizeze de urgenţă. Aşa scrie în acordurile internaţionale! Însă în cheia războiului împotriva terorismului, cu eticheta lipită de dictatură bolnavă, ceea ce se petrece acum are valoarea unui test al capacităţii de reacţie a Occidentului şi instituţiilor sale reprezentative, NATO şi UE, în faţa unui act de “piraterie”, similar întru totul cu ceea ce fac piraţii somalezi când „arestează” nave comerciale pentru a le jefui şi lua ostateci pe care-i returenază contra unei răscumpărări consistente. Exact asta a făcut acum regimul de la Minsk ordonînd o acţiune care se încadrează conform acordurilor internaţionale în categoria „teorism de stat”.

O poveste simplă, cu băieți buni și băieți răi, cu geacă roșie, dincolo de o linie roșie trasată de cel mai tare! Gestul făcut de Belarus poate fi judecat și interpretat în conformitate cu legile internaționale și nu sînt în măsură să adresez întrebări. Referitor, însă, la activitatea de jurnalist-activist a lui Roman Protasevici, pot pune două întrebări: în new-media, unde este linia roșie dintre jurnalism și activism? Și cît de implicată este mass-media globală în conflictele internaționale, de orice natură? Observator sau actor?