Editorial

Ultimii 649

Published by
MARIO BALINT

În 2002 am pus pentru prima data piciorul în Afghanistan, în „curtea” Batalionului 26 Infanterie Scorpionii Roșii, comandați de maiorul Nicolae Ionel Ciucă! Apoi, am revenit. Mereu și mereu, în fiecare an. Aproape… O fascinație aparte pentru acel loc m-a însoțit mereu în ultimii 20 de ani și îndatoririle curente, proiectele editoriale, totul, stăteau sub speranța că, la un anumit moment, mă voi reîntoarce acolo. Era targetul meu anual! Acum, s-a terminat! Un proiect și o aventură, un mod de viață de 20 de ani! După 20 de ani, România se retrage din Afghanistan. Ultimii 649 de militari, dislocați în teatrul de operațiuni, vor reveni acasă, definitiv, pînă în 11 septembrie 2021.

Misiunea în Afghanistan se va încheia pentru Ministerul Apărării Naţionale numai atunci cînd toţi militarii români vor fi în siguranţă acasă, a declarat ministrul Nicolae Ciucă. România participă din 2001 la misiuni în zonă, asumîndu-şi un „angajament de lungă durată pentru stabilitatea şi securitatea Afghanistanului”, a menţionat Nicolae Ciucă. „Pe parcursul celor aproape 20 de ani, mii de militari români au îndeplinit misiuni în teatrul de operaţii afghan”, a punctat el, adăugînd că „militarii Armatei României au demonstrat acolo, în cel mai greu teatru de operaţii militare de după cel de-al Doilea Război Mondial, profesionalism, loialitate, solidaritate şi, cel mai important, spirit de sacrificiu în numele României”.

Într-o declarație înregistrată la sediul Ministerului Apărării, fostul maior de acum 20 de ani, ministrul Nicolae Ionel Ciucă, a vorbit şi despre militarii care au murit sau au fost răniţi în acest teatru de operaţii. „Ne plecăm frunţile în memoria celor 27 de eroi ai României, care au plătit cel mai greu preţ, în numele libertăţii noastre. Doresc să transmit familiilor eroilor noştri căzuţi în Afghanistan că le vom rămîne alături, ca şi pînă acum”, a spus el. 200 de militari din Armata română au fost răniţi în aceste misiuni.

649 de militari români participă în prezent la misiunea Resolute Support din Afghanistan sub egida NATO. Ei vor fi cei din urmă!

Dincolo de performanțele militare – care, trag speranța că vor fi analizate și publicate, la un moment dat –, dincolo de declarațiile oficialilor militari, rămîne o realitate politică ce nu mai ține de purtătorii de uniformă, ci de calcule, nu totdeauna serioase și oneste, ale decidentului politic. În acest context, pare că talibanii au învins şi Emiratul Islamic va fi reimpus acum unei populaţii care, cu siguranţă, va retrăi din plin coşmarul guvernării prin Sharia, acea Constituţie Islamică dură şi inflexibilă aplicată ca atare doar în cîteva state din lume.

Astăzi, după 20 de ani, Guvernul de la Kabul controlează oraşele mai mari, iar talibanii îi înconjoară din zonele rurale. Militanţii au instalat puncte de control pe drumurile principale. Talibanii îşi însuşesc victoria: „Noi sîntem câştigătorii războiului, America a pierdut”.

În prezent, cu 649 militari împlicaţi în Afghanistan, România este cea de-a cincea naţiune contributoare după Statele Unite (2.500 de militari), Germania (1.500 de militari), Italia (895 de militari) şi Marea Britanie (750 de militari), dintr-un total de 36 de ţări care participă la coaliţia condusă de Statele Unite. O bună parte dintre militarii români din Afghanistan sînt ofiţeri de Operaţii Speciale sau de Informaţii Militare şi, datorită modului în care înţeleg să-şi ducă la îndeplinire misiunile, sînt foarte apreciaţi de colegii aliaţi. Militari de elită, buni vorbitori de limbă pashtună şi cunoscători experimentaţi ai Coranului Practic, au luat cu asalt „cuiburile” de talibani în echipe mixte cu militari FOS americani, britanici sau germani, au reuşit să se infiltreze adînc în grupurile talibane pentru a obţine informaţii extrem de importante pentru aliaţi, activitatea acestora fiind apreciată, la nivel naţional şi internaţional, cu peste 1.100 de medalii, ordine, decoraţii şi certificate de apreciere.

Din 2001, România, ca membră NATO, a participat la Războiul din Afghanistan de partea Coaliţiei Multinaţionale conduse de SUA, iar la un moment dat contingentul românesc a numărat peste 1.800 de militari. În total, România a pierdut în Afganistan 27 de militari, iar 200 au fost răniţi.

Share
Published by
MARIO BALINT