Recomandări ale autorităților pentru siguranța copiilor în mediul online

scoala online

Pentru siguranța în mediul online, I.P.J. Caraș-Severin prezintă, prin intermediul unui comunicat, câteva informații și recomandări.

Lumea virtuală, asemenea celei reale, prezintă o serie de riscuri precum hărţuire şi ameninţare, furt de date personale, expunere la materiale ilegale sau cu conţinut „dăunător”, pornografie sau ademenire a minorilor către diverse comportamente riscante. Hărţuirea, cunoscută drept cyber-bullying atunci când are loc pe internet, implică folosirea tehnologiilor digitale cu scopul de a ataca în mod deliberat, repetat și ostil, un individ sau un grup de indivizi.

Copiii sau tinerii pot fi cu ușurință victime ale acestor practici. Conform comunicatului, orice acţiune cu caracter preventiv în acest domeniu trebuie să aibă ca punct de plecare identificarea obiceiurilor de utilizare a serviciilor de internet de către tineri.

În documentul citat se dau și o serie de recomandări pentru părinți, recomandări care pot ajuta în protejarea copiilor lor de pericolele mediului online: supravegheaţi activitatea copilului dumneavoastră pe internet; folosiţi internetul împreună cu copiii, căutaţi cu ei informaţii care să-i intereseze; aşezaţi computerul conectat la internet într-o zonă deschisă, de unde puteţi uşor supraveghea copilul, de preferat în camera de zi; folosiţi anumite mecanisme de control parental şi instalaţi instrumente de filtrare a internetului, ca măsuri suplimentare de supraveghere; arătaţi copilului cum să folosească setările de siguranţă; învățați copiii să nu dea niciodată date personale sau poze celor cu care corespondează pe internet; explicaţi-le copiilor că nu este bine să stabilească, fără acceptul dv., întâlniri cu persoane pe care le cunosc doar de pe Internet.

Discutaţi despre riscurile la care se pot expune; încurajaţi-vă copiii să vă spună dacă cineva din mediul online îi face să se simtă inconfortabil ori le provoacă teamă; încurajaţi-vă copilul să aibă o atitudine responsabilă, cuviincioasă inclusiv pe internet, să nu transmită vulgarităţi, ameninţări sau injurii; în cazul în care sesizaţi schimbări negative în comportamentul copiilor, discutaţi cu aceştia şi încercaţi să aflaţi cauzele care au generat aceste modificări. Discutaţi cu cadrele didactice şi apelaţi la specialişti care vă pot oferi sprijin în gestionarea situaţiei.

De asemenea, IPJ atrage atenția asupra dependenței de internet ce poate apărea, sfătuind părinții să nu lase copiii să petreacă ore în șir în fața ecranului calculatorului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

eight − 2 =