Exploratorii cărășeni pregătesc o mulțime de surprize tinerilor pasionați de speologie

pestera

Asociația Speologică Exploratorii desfășoară un proiect amplu de educație speologică, Rural Karst, dedicat tinerilor din medii defavorizate. Una dintre activitățile pe care le întreprind în această perioadă este scanarea unei peșteri din Banat, utilizând tehnologii de ultimă generație. Rezultatul va fi o reprezentare 3D a peșterii, care va putea fi vizualizată în spațiul virtual, ca un joc, fiind o premieră națională.

„Ideea ne-a venit încă de pe vremea când pandemia și statul în casă ne-a obligat să explorăm mai multe posibilități ale spațiului virtual. Acest lucru poate fi o introducere în speologie pentru o persoană foarte tânără, care nu a mai văzut o peșteră, sau poate fi educativ pentru o persoană cu mobilitate redusă. El lărgește orizonturile de cunoaștere atunci când suntem acasă și stăm pe telefon, tabletă sau pe calculator“, au declarat reprezentanții asociației reșițene.

Modelul ar putea fi începutul pentru o serie de scanări la scară largă ale cât mai multor peșteri din țară. Astfel, utilizatorii turului virtual 3D vor beneficia de o serie de explicații privind elementele peșterii (morfologie, forme de eroziune, coroziune, desprindere, umplere, sedimentare), specii de faună, istorie, hidrogeologie, vulnerabilitatea carstului și schimbări climatice.

„Peștera virtuală va putea fi ”explorată” accesând www.exploratorii.org începând din luna septembrie.🏔 Proiectul Rural Karst beneficiază de o finanțare în valoare de 47299 euro, prin programul Active Citizens Fund – Romania, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021“, au mai precizat membrii Asociației Speologice Exploratorii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

2 × 5 =