ULTIMA ORĂ

Dumnezeu ne dă, dar până punem în traistă…

Published by
CRISTIAN FRANŢ

Parafrazându-l pe Goga, putem spune că ”Munții noștri piatră poartă, noi cerșim din poartă-n poartă” de peste nouă ani. Cel puțin așa se întâmplă cu o licență de exploatare de calcar industrial de la Ocna de Fier, un proiect început în septembrie 2011, prin asocierea Consiliului Județean Caraș-Severin cu SC Apergmin SRL, cu sediul în Reșița.

De ani de zile, se încearcă promovarea aprobării prin Ordonanță de Urgență a licenței de exploatare de la Ocna de Fier și publicarea ei în Monitorul Oficial, ca să poată intra în vigoare și să producă efecte. Deși documentațiile depuse sunt bine întocmite, din cauza multor schimbări din componența Guvernului, licența nu a fost publicată nici în ziua de azi – se arată în raportul de activitate al societății Apergmin pentru anul 2019. De menționat că acest document trebuie semnat de mai mulți miniștri, iar schimbarea unuia singur duce la reluarea procedurii. Și ei se tot schimbă…

În tot acest timp, societatea a efectuat mai mulți pași pentru punerea în practică a proiectului, respectiv: achiziționarea terenurilor, obținerea avizelor și autorizațiilor, avizarea proiectului și reabilitarea a două drumuri forestiere în valoare de peste un milion de euro ca variante de ocolire a localității Ocna de Fier.

Aprobarea licenței este ultimul pas în implementarea proiectului, respectiv realizarea instalației industriale pentru producția de microgranulate de carbonat de calciu. Acestea sunt folosite în domeniul industrial, agricultură sau în compoziția unor medicamente.

Totuși, după respingeri repetate, s-a obținut un nou permis de exploatare a zăcământului de calcar industrial din perimetrul Poiana Dănilii – unul dintre cele trei perimetre cuprinse în proiect și singurul exploatat la această oră – ca modalitate de continuare a valorificării acestuia. Astfel că, în 2019, s-au exploatat prin această modalitate peste 40.500 tone de piatră brută care au fost vândute firmelor din regiune.

Deci, ca și în alte domenii, materia brută primează în fața produselor prelucrate și, în plus, cu mult timp pierdut, mulți nervi, răbdare și bani irosite.