RECOMANDAT

Caraș-Severin, locul 10 în topul județelor din România la absorbția de fonduri europene!

Published by
ELISA MOATĂ

Județul Caraș-Severin ocupă locul al zecelea în clasamentul județelor din România care au absorbit fonduri europene. Cei mai mulți bani au fost atrași de orașul Reșița. În ultimii ani, Primăria Reșița a implementat 42 de proiecte, în valoare toatală de 160 de milioane de euro, cele mai multe având ca scop îmbunătăţirea nivelului de trai din oraş, dar și de a facilita accesul turiştilor și al investitorilor.

În viitor, Consiliul Județean Caraș-Severin și Primăria municipiului Reșița intenționează să acceseze fonduri pentru construirea unei noi structuri medicale care să deservească Banatul Montan. De asemenea, alte două proiecte sunt în derulare pentru un mall si un Aqualand care vor fi situate în zona Mociur. Terenul, incluzând construcţii, instalaţii, utilaje şi tot ce a mai rămas în urma desfăşurării de activităţi industriale pe platformă, a fost achiziţionat anul trecut, la licitaţie, de la UCMR, aflată în insolvenţă, pentru suma de aproximativ trei milioane de euro.

Investiţia estimată se ridică la suma peste 50 de milioane de euro. Ioan Popa, primarul Reşiţei, spune că modelul după care va fi construit Aqualandul este cel de la Oradea. Complexul va avea inclusiv un hotel, unde turiştii se vor putea caza. “Cei de la CEETRUS au făcut şi ultima achiziţie de teren, aproximativ 7 hectare, şi pot spune că zona este pergătită de lucru. Reprezentanţii companiei vin în fiecare săptămână la Reşiţa şi lucrează la Planul de Urbanism Zonal, astfel încât în primăvară să poată da drumul la lucrări. În următoarele luni, vom intra în dezbatere publică cu acest proiect şi din primăvară vor începe efectiv lucrările”, a declarat primarul Popa.

Fonduri europene au fost accesate și la Oravița, pentru amenajarea parcului din Zona Gării. Proiectul vizează crearea de locuri de joacă pentru copii, plantări de copaci, înlocuirea stâlpilor de iluminat cu stâlpi cu panouri fotovoltaice, amplasarea de bănci, coșuri de gunoi şi toalete ecologice, împrejmuirea parcului și realizarea unui număr de patru căi de acces. Prin aceasta se dorește îmbunătățirea calității vieții locuitorilor prin investiții în obiective educaționale și spații publice, creșterea calității procesului educațional și oferirea unor posibilități de petrecere a timpului liber de calitate, în special locuitorilor din Zona Gării, identificată ca zonă marginalizată.

La Moldova Nouă, ADR Vest a semnat contractul de finanţare pentru un proiect de reabilitare a Școlii Gimnaziale Sofia Arcan, proiect ce vizează „Îmbunătățirea calității vieții pentru locuitorii orașului Moldova Nouă din zona adiacentă Școlii Gimnaziale Sofia Arcan”. Fosta Şcoală Gimnazială Nr. 3 va fi reabilitată, modernizată şi dotată, în plus va beneficia şi de un bazin de înot, iar străzile şi aleea de acces din zona adiacentă unităţii şcolare vor fi refăcute. Valoarea totală a investiţiei este de 14.438.914 lei, din care 14.092.296 lei reprezintă finanțare nerambursabilă, prin Regio-POR 2014-2020, Axa prioritară 13.

Un alt exemplu despre cum se pot face lucruri remarcabile cu ajutorul fondurilor europene vine de la Berzasca, o localitate din județul Caraș-Severin. Aici, 15 bungalow-uri suspendate pe piloni deasupra Dunării au fost construite cu 600 de mii de euro, din care 200 de mii de euro sunt bani europeni. Dezvoltatorul proiectului a dorit să pună în valoare frumuseţea Clisurii Dunării, într-un loc cu multe atracţii în imediata apropiere. De asemenea, tot aici, consultantul acestui proiect, Sorin Liubimirescu, vrea sa construiască cea mai mare piscină din Clisura Dunării, care va fi amplasată în mijlocul Dunării.

Din păcate, la Băile Herculane lucrurile se mișcă ceva mai încet, abia recent autoritățile locale au resușit să acceseze fonduri europene pentru a face îmbunătățiri în oraș. Este nevoie, însă, de multă muncă și investiții pentru ca stațiunea să redevină una dintre cele mai frumoase stațiuni balneare din Europa. „Avem 6 proiecte pe fonduri europene, 2 proiecte pe Ministerul Dezvoltării, unul pe CNI și unul pe fonduri norvegiene. Unele sunt în implementare, iar pentru altele urmează să semnăm contractele de finanțare, iar altele sunt în procedură de licitație publică pentru atribuirea lucrărilor”, a declarat recent primarul din Băile Herculane, Cristian Miclău. De asemenea se lucrează și la alte două poriecte de reabilitare a Gării din Herculane și a Băilor Neptun. “Trebuie să găsim o soluție de finanțare pentru a reabilita aceste clădiri, parte din patrimoniul național, care sunt o mândrie pentru județul nostru”, a declarat Romeo Dunca, președintele Consiliului Județean Caraș-Severin.

Autoritățile au înțeles că este important să mizeze pe atuurile județului care pot aduce un număr mare de turiști, lucru care va îmbunătăți considerabil atât calitatea vieții, cît și nivelul de trai al locutorilor județului Caraș-Severin.