RECOMANDAT

Acțiuni în instanța cărășeană pentru recuperarea pensiei speciale

Published by
ELISA MOATĂ

La nivel național, peste 100 de foști parlamentari, beneficiari de pensii speciale, își vor banii înapoi. În județul nostru, la Tribunalul Caraș-Severin există două dosare pentru șase foști parlamentari. Una dintre acțiuni este a fostului deputat al minorității croate, Mihai Radan, iar cea de a doua este una comună pentru cinci foști parlamentari de la trei formațiuni diferite. Este vorba despre Gheorghe Pavel Bălan, Ioan Benga, Aurel Duruț, Gheorghe Hogea și Ion Simeon Purec. Cu toții solicită repunerea în plată a pensiilor speciale pe care le primeau până în luna februarie 2021.

Potrivit portalului Tribunalului Caraș-Severin, prima înfățișare în dosarul deputatului Mihai Radan, pronunţată în şedinţa publică din 23 aprilie, se soluționează astfel: „Admite excepţia de necompetenţă material procesuală a Secţiei a II-a civile, de contencios administrativ şi fiscal. Declină competenţa de soluţionare a cererii formulate de reclamantul RADAN MIHAI în contradictoriu cu pârâţii PARLAMENTUL ROMÂNIEI – CAMERA DEPUTAŢILOR şi SECRETARIATUL GENERAL AL CAMEREI DEPUTAŢILOR, în favoarea Secţiei I Civile a Tribunalului Caraş-Severin-completelor specializate în soluţionarea litigiilor de muncă şi asigurări sociale. Definitivă.” Dosarul în care ceilalți cinci parlamentari acționează în judecată statul are un termen ulterior pentru prima înfățișare, termen care nu a fost încă publicat.

În perioada 13-14 aprilie, 20 de instanțe din țară au înregistrat procese prin care foști deputați și senatori cer să primească, din nou, pensii speciale. La două luni de când acestea au fost abrogate de către actualii aleși, cu 357 de voturi pentru, niciun vot împotrivă și 30 de abțineri, foștii parlamentari au solicitat, mai întâi, Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituțională pe motiv că legea de abrogare ar fi discriminatorie.

Conform G4Media.ro, au depus acțiuni în instanță și au apelat la cei mai cotați avocați care să îi reprezinte în procesele deschise împotriva statului. Conform unei situații de la începutul anului 2021, prezentată de G4Media.ro, statul plătea pentru 827 de parlamentari pensii de circa 12 milioane de euro pe an. Astfel, Avocatul Poporului nu a dat curs acestei solicitări. Drept urmare, cei 122 de foști parlamentari au acționat în judecată PARLAMENTUL ROMÂNIEI – CAMERA DEPUTAŢILOR și SECRETARUL GENERAL AL CAMEREI DEPUTAŢILOR pentru a-și recupera drepturile.

Share
Published by
ELISA MOATĂ